Andrea Dežo Dizajn kao umetnost

Andrea Dežo (Andrea Dezso) je vizuelna umetnica poreklom iz Rumunije, koja živi i radi u Americi veći deo života. Pored animacije, bavi se dizajnom korica knjiga i pisanjem. Ne možemo reći da je klasičan dizajner knjiga, jer njen opus broji mnogo veći broj knjiga umetnika, koje svojom maštivitošću, izradom, pristupu u radu i na kraju kvalitetom zaslužuju da se nađu u ovoj kategoriji. Radila je za NewYork Times, Eskopus, Print i McSweeney. U ovim časopisima je više puta objavljivala tekstove i ilustracije.

Washington Post Book World, 2010
The Washington Post Book World, 2010
 Ilustracija za Templates Family, 2009
The New York Times Book Review, Ilustracija za Templates Family, 2009

U svom radu koristi razne medije koje spaja da bi dobila jedinstveni i njoj svojstven stil koji je, po mom mišljenju, veoma eklektičan. Razradom i širenjem interesovanja za dijametralno drugačije sfere, ona spaja razne vidove medija i uspeva da ih izmiri u toj simbiozi, unoseći svoj lični pečat. Oprobala se u vajarstvu i keramici, pravljenju instalacija i scenografiji, a bavi se i dizajnom tekstila, vezom i izradom umetničkih knjiga. Pored svojih neobičnih interesovanja i hobija ona vodi jedan krajnje miran, porodični život. Kao nekoga koga kreativnost pokreće, u najširem smislu te reči, ona pokušava da svoje misli, želje, strahove i snove ovekoveči, približavajući posmatraču svoj fantastični svet.

Harper's magazine, 2014
Ilustracije za Harper’s magazine, 2014

Upravo zbog toga što je svestrani umetnik i što se oprobala u raznim disciplinama naučila je da koristi elemente osvetljenja i boja, da usavrši pravljenje dijarama i osmisli kako da svoje ručno pravljenje knjige dovede na viši nivo, koji bi posmatraču omogućio da ih sagleda iz više uglova. Te knjige, upotrebom led dioda, poprimaju specifičnu atmosferu u zavisnosti od palete boja, intenziteta svetlosti, dužina bečenih senki i same dubine. Dok se svetlosni spektakl menja, kompozicije variraju i daju utisak nestvarnih predela i dešavanja. Od komplementarnih boja do mekih tonova, scena koja u trenutku deluje vazdušno i nežno, može da poprimi sasvim drugačiji tok i da postane agresivna i uznemiravajuća onome ko gleda, čak da izazove osećaj nespokojstva i strah. Sve ovo je propraćeno i adekvatnom muzičkom podlogom koja odgovara prizoru.

Living Inside, Women in Red with Black Thread 2009 One-of-a-kind tunnel book exhibited in Slash, Paper Under The Knife at the Museum of Arts & Design in New York City in 2010
Living Inside, Women in Red with Black Thread, 2009
Levo: Ancestor's Garden 2013 - 2015; Desno: The Island of Rauma Lace 2013 - 2015
Levo: Ancestor’s Garden, 2013 – 2015; Desno: The Island of Rauma Lace, 2013 – 2015
Bird with Skeleton Resting 2015 - 2016
Bird with Skeleton Resting, 2015 – 2016

Ona je analitičar umetnosti, neko ko dobro poznaje ovu materiju. Konstantnim istraživanjem stvara nove projekte, gradeći nove ideje, koje prenosi svojim studentima i učenicima na Hampshire College, trudeći se da im pomogne u pronalaženju njihovog umetničkog izraza. Uži krug njenog interesovanja zapravo predstavljaju ilustracije i umetničke knjige, ručne izrade, koje su vid revolta prema stalnom sedenju za kompjuterom i brzog načina života.

S obzirom da me velika udaljenost onemogućava da se upoznam sa umetnicom lično i da održim intervju u kom bih joj postavila pitanja u vezi sa njenim radom i interesovanjima, javila sam joj se na društvenoj mreži Instagram i vodila sa njom razgovor o svemu što bih je inače pitala da imam prilike uživo da razgovaramo. Predstavila sam joj se kao student Fakulteta primenjenih umetnosti, objasnila da ću držati prezentaciju o njoj i njenom radu, da mi je velika inspiracija i da me veoma motivišu njeni raznovrsni projekti. Iz razgovora mi odaje utisak da je jako srdačna i da je uvek spremna da posveti svoje vreme mladim ljudima koji se interesuju za lični umetnički napredak. Takođe je veoma savremena, tako da sam imala više prostora da sa njom vodim opušten razgovor i da joj postavljam pitanja o njenoj svakodnevnici, idejama, stavovima i viđenjem sveta. Rekla sam joj da već mnogo godina imam jednu knjigu sa njenim radovima i da sam iz nje crpela inspiraciju kada mi je bila potrebna (Knjiga izašla povodom gostovanja ove umetnice u Beogradu i objavljivanja Publikum kalendara ukrašenog njenim radovima. Tom prilikom izašla je i knjiga koju posedujem).

Airplane Book, 2003
Airplane Book, 2003

Iako smo razgovarale po prvi put, zbog poznavanja njenog stila i rada od ranije, osećala sam se da je poznajem. Andrea Dežo je veoma emotivna i tu emociju unosi u svoj rad. U stanju je da radi i po 18 sati dnevno radeći do duboko u noć. Kaže da joj je noć omiljeno vreme za rad jer je tada okružena mirom i tišinom. Tada nema dnevnih obaveza, a njena porodica spava. Neke projekte radi mesecima. Koristi širok dijapazon pribora i olovaka, od 9H do 9B, da bi dobila bogat spektar sivih nijansi. Pričale smo o njenim karosel i tunel knjigama, kada mi je kratko objasnila način njihove izrade.

Living Inside, Gentle Being Hiding Inside a Garden, 2009
Living Inside, Gentle Being Hiding Inside a Garden, 2009

Pitala sam je i za rad sa publikacijama, jer se ona, kao samostalni umetnik, bavi i time. Iako joj je to tek sekundarni prihod, više puta je dizajnirala unutrašnjost knjige i korice. Zanimljivo je što svoj rad nikada ne započinje skicama, već počne i pusti da se ideja rasplamsava. Skice radi samo onda kada nema jasnu viziju o tome kako će knjiga da ispadne. Tako pokušava da razradi kompoziciju, boju i ritam. Ukoliko joj se nešto ne dopadne, radi preko toga sve dok ne bude zadovoljna. Sa druge strane kada radi za časopise ili nekog izdavača od nje se očekuje da skice pokazuje. Zato joj je rad na ličnim projektima bliži i iskreniji. U tom procesu više uživa.

The Original Folk & Fairy Tales of the Brothers Grimm, 2014
The Original Folk & Fairy Tales of the Brothers Grimm, 2014

Lies, Knives and Girls in Red Dresses, Ron Koertge, 2012
Lies, Knives and Girls in Red Dresses, Ron Koertge, 2012

Andrea je veoma zanimljiva ličnost sa raznoraznim hobijima, poput pravljenja sarkofaga za bube, skupljanja markica i salveta, i starih malih igračkica koje ni za koga više nemaju vrednost. Privlače je stvari koje su estetski neobične i čudne, što se vidi i u njenom radu koji odiše nekom vrstom grubog simbolizma. Teme koje istražuje su pretežno sagledavane iz njenog ugla kao žene, umetnice, majke i feministkinje. U svojim radovima veliča ženski rod, istražuje njihovu prirodu i prikazuje bolove koji su svojstveni samo ženama. Kolorit koji koristi je smeo i provokativan. Razmišlja o prolaznosti vremena i propadanju, smrti i ljudima koji više nisu sa nama, o melanholiji, univerzumu i to pokušava da iskaže kroz svoj rad.

Radove Andree Dežo možete pogledati na njenoj stranici.

Esej o dizajnerima knjiga je zadatak na master akademskim studijama u okviru predmeta Grafika knjige 1. Eseju prethodi javna prezentacija rada izabranog autora, uvid u poetiku koja dominira u radu, a akcenat je na ličnim razmišljanjima o radu autora i eventualnim tačkama inspiracije koju taj rad ima na rad studenta. Ovim zadatkom podstiče se stvaranje arhive autora, dizajnera, umetnika koji su zaslužni da svet knjige živi u najboljem ruhu.