Jedna soba i jedna knjiga

Knjižare. Svi smo se barem jednom izgubili u moru naslova i nebrojenih opcija. Morioka Shoten, minimalistička knjižara u srcu Tokija nas na ulazu “upozorava” da ovdje nećemo potrošiti sate na pretraživanje polica. Naime, ovo je knjižara koja nudi jednu knjigu tjedno.

Prije otprilike godinu dana, sudjelujući na radionici o novim poslovnima idejama, Yoshiyuki Morioka je predstavio svoju (ideju), sa jednim A4 papirom, na kojem je pisalo “Obnova knjižarskog atoma – knjižara sa jednom knjigom”. Šest mjeseci kasnije, “rodila” se Morioka Shoten – knjižara koja prodaje jednu knjigu tjedno.

Da moram nacrtati svoj prvi dojam, bio bi to veliki upitnik. Zabačena, tiha i neugledna ulica u inače vrlo fluorescentno-šareno-konzumerskom dijelu Tokija, Ginzi. Provjerio sam još jednom svoj GPS i tada ugledao pročelje knjižare. Od tada pa na dalje, sve ono što sam znao o knjižari sa jednom knjigom je bilo previše i nepotrebno.

Ulaskom kroz ostakljena vrata, dočeka vas zaglušujuća tišina. Naoko hladni betonski zidovi i pod, stari drveni stol na sredini, i u kutu ormar ladičar, iza kojeg, Morioka-san. Na sredini, spomenuti stol, i na njemu knjiga.

Tokom razgovora, otkrio mi je da ga je najugodnije iznenadila misao jednog posjetitelja, koja je zapravo sama srž njegove knjižare – “Ovo mjesto je unutar knjige”. Vraćajući se nazad u knjižaru u mislima, slažem se da je sinergija prostora, Yoshiyuki-jevog karaktera, i knjige ekstremno snažna, osobna i intimna. U svakom trenutku se osjeti da prostor “živi” unutar knjige, knjiga unutar prostora egzistira kao glavna zvijezda na pozornici, i sve to u režiji čovjeka koji je čini se, napravljen od ovog mjesta. Yoshiyuki priča tiho, odmjereno i pažljivo bira svaku riječ kojom će dočarati svoju ideju, i opisati projekte kojima se bavi ili se bavio od kada je Morioka Shoten otvorila svoja vrata.

“Japansko izdavaštvo je vrlo bogato, te stoga nastojim promovirati knjige i autore iz različitih polja. Ipak, nekako najviše sam fokusiran na grafički dizajn, fotografiju i arhitekturu. Osobno sam zainteresiran za ideju povezivanja knjige i subjekta, npr. ukoliko predstavljamo knjigu o cvijeću, unutar knjižare moći ćete kupiti cvijeće. Dvadesetak godina radio sam za različite knjižare i oduvijek sam nastojao spojiti autore sa publikom, i otvoriti kanale komunikacije te tako dati novu dimenziju čitanju knjige. Čitatelj se kroz razgovor sa autorom ima priliku intimno upoznati sa knjigom i prije čitanja, te time iskustvo čitanja knjige dići na jedan novi nivo”.

Knjižara privlači pristojan broj zaljubljenika u knjigu, čini se da počinje funkcionirati kao svojevrsni klub, u kojem se s uzbuđenjem iščekuje svaki tjedan, i predstavljanje novog projekta. Yoshiyuki mi je otkrio da je iznenađujuće velik interes i iz svijeta, te da su nedavno predstavili i knjigu autora iz Argentine.

Dojma sam da je svaki projekt pomno odabran, te kako kupnjom knjige, na poklon dobivate ne samo dio autora, već i dio Morioka Shoten-a, i naravno Yoshiyuki-ja, bez kojeg bi ova knjižara svakako bila hrabar i romantičan projekt, ali sumnjam, i održiv. Svakako se nadam da sam u pravu, i da ćemo ovakvih projekata viđati što više.

Preuzeto sa sajta Breakfast, autor teksta je Goran Galić

Leave a Reply