Obeleživač za knjige Modul Grafika i knjiga, generacija 2014/15

Obeleživač za knjige je prvi zadatak u četvrtoj godini na predmetu Grafika knjige. Zadatak je da se uradi ilustracija na zadatu temu.

Evo kako studentkinja Jelena Jaćimović razmišlja o ovom problemu:
Kada je zadatak definsan samo tematski, a izvedba slobodna, kao što je slučaj s ovim obeleživačima, nije mi trebalo mnogo vremena da smislim ono što želim da uradim. Same poslovice su poučne i svi treba da ih razumeju. Mislim da je cilj u ovom slučaju bio da smislim nešto što bih lično koristila a da forma ne bude pravougaona ili nešto što je već viđeno. Naravno, nemoguće je izmisliti ‘toplu vodu’, pa sam se oslonila i na pomalo detinjastu i nonšalantnu ilustraciju oba obeleživača jer mislim da je manje – više. Poruka poslovica je najbitnija, dok ilustracija i dizajn služe kao potpora koja ne treba da konkuriše sadržaju.

Potom Milica Pavlović:
Nastanak ovog obeleživača za knjige vezan je za zadatak iz predmeta Grafika knjige kod profesorke Olivere Batajić Sretenović. Imali smo veliki izbor poslovica iz zbirke Vuka Stefanovića Karadžića. Izabrala sam baš ovu jer mi se dopalo to što mogu da je ilustrujem bukvalno, a da ona tako ima šaljiv efekat. Ilustraciju sam prvo uradila ručno, zatim je skenirala, doterala i odštampala. Štampa je odrađena na Flora papiru koji ima određenu teksturu i delom je napravljen od recikliranih materijala što odštampanoj ilustraciji daje efekat ručno rađenog crteža.

Leave a Reply