Louise Fili Kaligrafija na koricama knjiga

Luiz Fili (Louise Fili) je američka grafička dizajnerka italijanskog porekla. Za sebe kaže da je za grafički dizajn bila zainteresovana još pre nego što se upoznala s tom oblašću. Seća se da je kao dete rezala slova na zidove svoje kuće i oblikovala korice knjiga. Kaligrafiju je ozbiljnije počela da radi sa 16 godina. Bila je samouka. Pohađala je Skidmore College na kojem se rodila prva ljubav prema grafičkom dizajnu. Nakon završenih osnovnih studija (1973) odlazi u Njujork gde počinje da radi kao stažista u Muzeju savremene umetnosti (MOMA).

Zainteresovana za kaligrafiju počinje da otkriva i tipografiju. Primetila je razlike u tipovima slova još kad je sa 16 godina prvi put sa roditeljima otišla u rodnu Italiju, koja joj je i dan danas najveća inspiracija u radu. Prve ozbiljnije poslove radi kao stariji dizajner u Herb Lubalinu gde je angažovana od 1976. do 1978. Tamo je naučila da fontovi mogu biti veoma koristan alat, što je postavilo osnov za njen dalji rad.

Veliko osamostaljivanje u profesiji desilo se 1989. godine kada otvara svoj studio Louise Fili Ltd. specijalizovan za vizuelne identitete restorana i za dizajn ambalaže. Bilo je samo nekoliko stvari koje sam znala kada sam otvarala svoj studio. Želela sam da se fokusiram na tri oblasti koje me interesuju: hranu, slova i sve što ima veze sa Italijom.

Veoma važan deo njenog života, i deo na koji ja želim da se fokusiram, je period kada je radila kao umetnički direktor za Pantheon Books od 1978. do 1989. Uspeh koji je doživela sa dizajnom za koricu knjige Marguerite Duras The Lover, je sasvim sigurno uticao na razvoj slobodnog i autentičnog izražavanja u daljem radu. U tom period već je dizajnirala oko 2000 korica za knjige.

Luiz Fili je autor i koautor preko dvadeset knjiga. Mnoge od njih je napisala u saradnji sa svojim suprugom, teoretičarem dizajna Stivenom Helerom (Steven Heller). Bestseler njegoj rada, knjiga Elegantissima, je objavljen 2012. godine, a godine 2014. objavljuje knjigu Grafica della Strada, što je kompilacija njenih fotografija natpisa iz Italije. Vrlo brzo nakon toga sledi knjiga Graphique de la Rue: The Signs of Paris knjiga sa fotografijama natpisa iz Pariza.

Luiz Fili je u Art Directors Club Hall of Fame primljena 2004. godine, a 2015. je od Type Directors kluba dobila nagradu za životno delo. Godine 1998. postaje izabrani član Alliance Graphique Internationale.

U Školi vizuelnih umetnosti (SVA) u Njujorku predaje preko 20 godina. A svakog leta u Rimu drži SVA Masters Workshop.

Većina njenih korica je inspirisana Italijom, što se jasno vidi po načinu upotrebe tipografije, načinu komponovanja, po bojama koje koristi. I pored toga je svaka njena knjiga drugačija i svaka je jedinstvena na svoj način. Izdvojila bih nekoliko korica knjiga koje su na mene ostavile najjači utisak, ali i neke za koje je dobila nagrade.

Ovo je korica knjige po kojoj je Luiz Fili postala poznata. Dizajn za ovu koricu je radila za izdavačku kuću Phanteon books. Ono što je meni najviše privuklo pažnju kod ove knjige je veoma neobičan i jedinstven font, a koji daje karakter omotu. Kompozicija nije napadna što je u suprotnosti sa knjigama dizajniranim u to vreme. Korica je svedena i, na neki način, romantična korica, koja odaje ton kojim knjiga pisana. Kada sam videla prvi put knjigu pomislila sam kako je to priča o nekoj nežnoj prefinjenoj dami.

Jedna od mojih omiljenih korica, možda zbog dizajna ali možda i zbog neobičnosti jer izgleda više podseća na pakovanje za bombonjeru nego na koricu knjige. Nema onih klasičnih elemenata korice kao što su veliki uočljiv naslov i ime pisca, pa je na prvi pogled teško shvatiti da je u pitanju knjiga. Patisseries Paris je foto knjiga, što možda opravdava neklasičan pristup rešavanju korice.

Euro Deco je jedna od knjiga koju je Luiz Fili napisala sa svojim suprugom Stivenom Helerom. Ono što je primetno kod svih njenih knjiga, a naročito ovde, jeste da sistematično razmišlja o tipografiji koju koristi na koricama, tj. kakav će ona utisak ostaviti i kako funkcioniše sa ilustracijom i svim ostalim elementima. Zanimljive su rolnice koje je stavila na slova R i C. Boje su jake i uskalđene sa tematikom knjige. Posebno mi se dopada slovo O koje predstavlja oko unutar slova U, vrlo zanimljivo i maštovito urađeno.

Elegantissima je jedna od mojih najdražih knjiga, i to verovatno zato što je prva knjiga ove autorke koju sam kupila. To je knjiga koja predstavlja njena sabrana dela: dizajn za korice knjiga, dizajn ambalaže i dizajn vizuelnih identiteta restorana. Radove prate njeni komentari što je meni veoma velika inspiracija u mom radu. Naslov dobro odslikava stil i atmosferu knjige, a i sama korica je elegantno rešenje sa imitacijom kaligrafskih poteza za ornamente, koji su opet divno ukomponovani sa ostalom tipografijom.

Za jednu od meni omiljenih knjiga koje je radila ne mogu da nađem fotografiju. Fotografiju te korice sam našla u jednoj knjizi o grafičkom dizajnu koju sam pronašla u biblioteci. Razlog zbog kojeg mi se verovatno dopala ta knjiga je što potpuno drugačije izgleda od svega što je umetnica do tada radila, iako je stilski prepoznatljiva kao njena. Korica je bela i na sebi ima samo ručno ispisan naziv autora i naziv knjige, a oko ispisa nalaze se linije. Sve je ispisano tako da prikazuje veoma grub, slobodan potez. Drugačije i slobodnije od ostalih knjiga i zato mislim da je to razlog zbog kojeg mi se toliko svidela. 
Za kraj sam ostavila prvu knjigu ove autorke koju sam videla i koja me je fascinirala. To je bilo na predavanju na trećoj godini studija, kada nam je profesorka Jana Oršolić pokazivala savremne dizajnere koji u svom radu koriste kaligrafiju. Među njima je, logično, bila i Luiz Fili. Pokazala nam je između ostalih i ovu knjigu koja predstavlja završne radove studenata Škole vizuelnih umetnosti na kojoj je Luiz predaje. Ništa slično do tada nisam videla. Knjiga je dizajnirana kao bombonjera, ima čak i kutiju. Tako originalno, upečatljivo i neobično, pravi poklon za studente. Svojim radovima ova umetnica nam pokazuje koliko se brine o celokupnom izgledu knjige, o njenoj strukturi, izgledu ali i pakovanju.

Esej o dizajnerima knjiga je zadatak na master akademskim studijama u okviru predmeta Grafika knjige 1. Eseju prethodi javna prezentacija rada izabranog autora, uvid u poetiku koja dominira u radu, a akcenat je na ličnim razmišljanjima o radu autora i eventualnim tačkama inspiracije koju taj rad ima na rad studenta. Ovim zadatkom podstiče se stvaranje arhive autora, dizajnera, umetnika koji su zaslužni da svet knjige živi u najboljem ruhu.