Od korica knjiga do višenamenskog dizajna Kako je zadatak postao inspiracija za rad na novom projektu

Knjiga je, po meni, jedan od vizuelno najbitnijih medija koji svojim dizajnom i kreativnim načinom razmišljanja može da proširi granice ideja i tako postane velika konkurencija na tržištu. Ona takođe nudi prostor za igranja sa različitim materijalima i mogućnost istraživanja kroz različite namene, što sam u svom projektu pokušala da sprovedem.

Kako je sve počelo?
Stvarajući nešto što je prvobitno bio zadatak za knjigu nisam ni znala kako ono u stvari može imati višenamensku ulogu u dizajnu. Prvobitna ideja je bila da za rešenje korica za slikovnicu radim Palčicu, u kojoj sam želela da kombinujem kompjutersku ilustraciju i grafiku. Lik Palčice, kao grafički otisak linoreza, dobro se uklopio u digitalnu ilustraciju. Kroz odnos analogno i digitalno dobili smo dobar spoj u korici za dečju knjigu.

Koja je prednost društvenih mreža?
Koliko zaista društvene mreže danas imaju uticaja o tome svedoči i poziv za saradnju koji sam dobila od agencije VIDA iz San Franciska. Svoje radove sam predstavila na Facebook stranici sa mojim radovima, Behance-u i Instagram-u, pa su me, videvši ih, pozvali da za njih izvedem dizajn za seriju tekstilnih proizvoda. Dizajn bi se realizovao na kvalitetnim materijalima poput pamuka, svile, ali i drugih skupocenih materijala, zbog kojih je krajnja cena proizvoda veoma visoka. Tu se nalaze proizvodi od jastuka, majica, marama, torbi, haljina i mnogih drugih. Cilj agencije Vida je da okupi oko 10.000 dizajnera širom sveta sa kojima će sarađivati. Pronašli su me, kažu, putem Instagrama i drugih društvenih mreža gde sam postavljala svoje radove.

Prva serija radova, akvareli aplicirani na odevne predmete

Prva serija radova, akvareli aplicirani na odevne predmete
Prva serija radova, akvareli aplicirani na odevne predmete

Kako funkcioniše saradnja sa agencijom?
Nisam nimalo slutila da će im se, pored moje serije akvarela, svideti i ilustracija koje sam realizovala kao zadatak za slikovnicu Palčica. Prvo smo napravili kolekciju sa akvarelima. Predstavila sam im 8 predloga od kojih su prihvatili polovinu. Nastavili smo sa ilustracijama za Palčicu, koju smo aplicirali na njihov model jastuka. Veoma brzo neko je kupio moj rad, a ja sam, kao dizajner, dobila i prvi procenat od prodaje. Vrlo brzo su tražili nove ilustracije koje su po odobrenju mogle da se apliciraju na proizvode i budu predstavljene na sajtu Vide.

Druga serija, radovi nastali na osnovu ilustracije za knjigu Plačica

Druga serija, radovi nastali na osnovu ilustracije za knjigu Plačica
Druga serija, radovi nastali na osnovu ilustracije za knjigu Plačica

Koja je glavna ideja a i korist višenamenskog dizajna?
U skladu sa razvojem i napretkom novih tehnologija, i novih medija, umetnost se pokazala kao polje koje ne samo da pruža vizuelnu komunikaciju sa svojom publikom, nego može poslužiti i primeniti se na moge utilitarne stvari. Korist od toga nije samo novčana, već otvara prostor za mnoga istraživanja, razmišljanja, proučavanja na temu gde se sve ono što radimo može primeniti, te dobiti neki drugi smisao i namenu.

Behance profil